Szükségessé vált a hipnoterápia és a pszichoterápia megkülönböztetése!

A modern hipnoterápia napjaink leghatékonyabb/leggyorsabb terápiájává vált amellyel gyógyulást érhetünk el.

Az elismert iskolákban képzett, minősítéssel rendelkező hipnoterapeuták egyre növekvő számban ismerték fel azokat a tényezőket, amik alapjában rengették meg a hagyományos pszichoterápiában megfogalmazott alapfeltételezéseket.

Ezek az alábbiak:

 • Mindenkinek szüksége van és hasznos számára a pszichoterápia.
  • Ezzel szemben a valóság a következő:  Az ismert világ összes népe képes volt pszichoterápia nélkül is túlélni, sőt egy nagyon kielégítő, produktív életet élni.
 • A mozgatórugói az emberi viselkedésnek nagyon összetettek, mély gyökerekre vezethetőek vissza, így a hatékonysága a pszichoterápiának szinte egyenlő értékben növekszik a terápiás idővel. (Vagyis minél hosszabb ideig jársz a terápiára, annál többet segít számodra.)
  • Ezzel szemben a valóság a következő: Az emberi viselkedés akár drasztikus megváltoztatásának leghatékonyabb módja rövid távú beavatkozással érhető el.  A fent említett, pszichoterápiás időn alapuló módszer többé-kevésbé nemkívánatos eredményre vezet:
   • A: Lelki függőséget eredményez a pszichoterapeutával
   • B: Késlelteti és támogatja azt, hogy elkerüljük és szembenézzünk a valós problémáinkkal
   • C: Gyakran vezet pénzbeli kizsákmányoláshoz.
 • A tudatalatti elérése helyett megpróbál meggyőzni Bennünket arról, hogy ez a misztikus én keresés ártalmas, romboló hatású és ha ezzel próbálkozunk, akkor állandó nyugtalanságban, zavarodottságban fogunk élni.
  • Ezzel szemben a valóság a következő: A fenti feltételezésben sehol sem szerepel a lélek, annak fejlődése/átalakulása vagy az, hogy olyan Isteni Intelligenciával rendelkezünk, ami tudja az összes választ és a létezésünk okát.

Ezekkel az összegyűjtött és valójában eredménytelen, megoldástalan elméletekkel és megcímkézésekkel a pszichológusok megpróbálják az embereket a „Földön”, az anyagi világban tartani.

Az évszázados pszichoterápia feltételezéseit jelenleg egy hitrendszerből meríti, de nem jelenik meg benne az a nagyfokú igény, hogy a lélek gyógyításának alapjául szolgáljon, mint az ősi, egyistenhívő vallásoknál sem.

Főbb különbségek a pszichoterápia és hipnoterápia között:

Pszichoterápia

A pszichoterápia a Freudi pszichoanalitikus elképzeléseken/feltételezéseken alapul és ez nagyban befolyásolja az egész terápiát.

A hagyományos pszichoterápia azt a nézetet vallja, hogy tulajdonképpen mindenkinek van valamilyen „idegi alapú” betegsége, ami terápiát igényel és ez összekapcsolható valamiféle agresszív, romboló hatású energiával.

Maga után vonzza azt, hogy a terápiás változás általában bonyolult és időigényes. (2 évet vagy akár ennél több időt is igénybe vehet.

Hipnoterápia

A Transz állapotba jutás fejlesztésével/elérésével kezdődik, majd ezt követi a kreatív felhasználása ennek az állapotnak egy gyors folyamatban – az elérni kívánt cél érdekében.

A kliens jelenlegi erőforrásait használjuk és erősítjük tovább annak érdekében, hogy végrehajtsa értelmes célját.

Általában drámaian gyors beavatkozással jár, ami erősíti és átalakítja a kliens hozzáállását, teherbíró képességét, valamint a kliens érzéseit a cél elérése érdekében.

A hipnoterapeuták gyógyítják az emberi lélek azon részét, ami a magját képezi az „ismeretlennek”.

Ez a tartománya a léleknek a hipnoterapeuták által érhető el leginkább azáltal, hogy a láthatatlan, spirituális energia segítségével támogatni tudnak másokat abban, hogy megteremtik számukra a megbocsátás lehetőségét. Egy magasabb intelligenciában, erőben bízva érhetjük el a megbocsátás állapotát. Ez a bizalom az állandó törekvésünk és a folyamatos erőfeszítéseink által szerezhető meg, majd ez állandósul a tudatalattiban és nem változtatható meg sem szellemi vitákkal, sem pedig megkérdőjelezéssel.

Transz jelenség jellemzői, mely csak a hipnoterápia alatt tapasztalható:

 1. Kifejezőképesség fejlesztése a tudatalattiban zajló, romboló hatású gondolatoknak és képzeletbeli folyamatoknak.
 2. Az a képesség, hogy stimuláljuk, erősítsük a tudatalattihoz való minél mélyebb hozzáférésünket és támogassuk a felelevenítését, újra megélését az ide kapcsolódó érzéseknek.
 3. Képesség, hogy hamar kialakítsunk egy bizalmon alapuló kapcsolatot a segítővel.
 4. Kiemelkedően erős képesség arra vonatkozóan, hogy magunkévá tegyük, befogadjuk az új és különféle ötleteket, technikákat, amit a segítő bemutat nekünk, amibe belevisz Bennünket, amit kommunikál számunkra (szójátékok, tréfák, példák, hasonló történetek, képzelőerő, és leginkább a konkrét javaslat a megoldásra a cél elérésére.)
 5. Erőteljes akarat a tudatalattiban működő helytelen minták, lenyomatok, hitrendszer befolyásolására, az ehhez kapcsolódó érzelmi töltet megváltoztatására, ami a segítséget kérő hibás viselkedésének az alapja.
 6. Képesség a tudatalatti azon „sötét” folyamatainak, lenyomatainak az elérésére, amelyek a kilátástalanság érzését generálják és különböző formában nyilvánulnak meg a mindennapi, helytelen viselkedésünkben.

Gil Boyne Transforming Therapy ™