Mik azok a rögeszmék és kényszerek?


A rögeszmék és a kényszerek vagy másképp obszesszív-kompulzív zavar, OCD.
A kényszerbetegség kényszergondolatokból (obszessziókból) és kényszercselekvésekből (kompulziókból) áll. Az Egészségügyi Világszervet szerint az első 10 legnagyobb életgyengítő betegség, ami a népesség 4%-át érinti. Sok ember szenved ettől egyben igyekszik elrejteni az állapotát, mert szégyelli azt és így segítséget is szégyell kérni.

Rögeszmék


Szinte minden embernek lehetnek olyan gondolatai, melyeket felkavarónak, zavarónak vagy éppen kifejezetten ijesztőnek tart, azonban ezeket a legtöbben nagyon könnyen elvetjük, egyszerűen elfeledkezünk róluk, és csak pillanatnyi stresszt okoznak az életünkben. Azonban, ha ezek a gondolatok rendszeresen előfordulnak, akkor megakadályozzák a napi rutint s így extrém szorongást okoznak.

A rögeszme olyan akaratlan gondolat, mely felkavaró, zavaró, de “eltávolíthatatlan”, és nagyon erősen befolyásolja az érintett életét. A rögeszmés gondolatok nagyon sokszor agresszióval, szexualitással vagy éppen a társadalmi tabukkal, vallásossággal vannak összefüggésben.

Kényszerek


A kényszeres emberre jellemző, hogy nagyban meghatározzák bizonyos zavaró, felkavaró, állandóan jelen lévő gondolatok, illetve az azokkal összefüggő kényszeres, folyamatosan ismételt cselekedetek vagy rituálék.

A kényszeresen viselkedő egyén úgy érzi, hogy kénytelen végre hajtani az adott tevékenységet, mert ezzel a tevékenységgel tudja csökkenteni a szorongás érzését. A kényszeres viselkedés folyamatosan ismétlődik és gyakran nélkülöz minden fajta tudatosságot csak egyszerűen magyarázat nélkül, ellenőrizetlenül működik. A kényszeres cselekedetek között találhatjuk a tárgyak ellenőrizgetését, a gyűjtögetést, a számolgatást, a rendezgetést, a felhalmozást, szüntelen újra ellenőrzést, bizonyos szavak ismételgetését…..

A kutatások szerint az OCD rendszerint gyerekkorban alakul ki, vannak akik “kinövik”, de vannak akiknek megkeseríti az egész életüket. Néhány rögeszmétől szenvedőnél kialakul halmozott állapot azaz a rögeszméhez társul pl.: depresszió, evészavar, kábítószer vagy alkoholfüggőség.


A legtöbb ember számára a hipnoterápia sikeres megoldás, hogy mentesüljön a rögeszmétől a kényszeres viselkedéstől mindössze 4-6 foglalkozás során. Mondj búcsút a rögeszméknek a kényszereknek és vedd vissza az életed. Még ma!