10 ok, amiért az emberek nem veszik igénybe a hipnoterápiát

1, Munkával jár!

Sokan azt sugallják, hogy csak kapj be valamit és jobban leszel, nem kell mást tenned…, és számos olyan „terápia” is van, amihez nem szükséges az aktív közreműködésed. De remélem, hogy már feltűnt, hogy ami túl kényelmes az nem vezet sikerre.

És igen munkával jár!

A hipnoterápia magában foglalja a kliens munkavégzését mind a hipnoterápiás foglalkozás során, mind a hipnoterápiás találkozó utáni mindennapi életben.

A hipnoterápia, akkor működik a legjobban, ha a kliens bekapcsolódik a folyamatba, gondolkodik és megfontolja a hipnoterapeuta által feltett kérdésekre adott válaszokat. Ezek a kérdések arra késztethetik, hogy felfedezzen olyan szempontokat, amelyekre még korábban nem jött rá vagy, hogy más módon tekintsen az eseményekre.

A kliens az aki a saját életének a szakértője és Ő a szakértő abban is, amit a hipnoterápiától kíván. A hipnoterapeuta amennyire csak tud segít, de a Kliensnek partnernek kell lenni a folyamatban!

Készülj fel a házi feladatokra vagy másként a foglalkozások közötti feladatokra, mivel a hipnoterapeuta gyakran erre kér. Ez sokszor csak olyan egyszerű feladat, mint a hipnoterápiás találkozón felvett a változásod támogatását megerősítő szuggeszciós hanganyag meghallgatása, de lehetnek a találkozók között más feladatok is. Például, ha szociális szorongáshoz szeretnél segítséget kérni, megegyezhetsz hipnoterapeutával abban, hogy a következő találkozóig minden nap egy új személlyel fogsz beszélni.

Egyes ügyfelek aggódnak amiatt, hogy a hipnoterápia (regressziós folyamat) magában foglalhatja a korábbi traumák újraélését. Ez valóban előfordulhat, de nem feltétlenül áll fenn.  Számos olyan terápiás módszer létezik, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek segítségét anélkül, hogy konkrét részleteket közölnének a terapeutával (bár ez növelheti a terápiás találkozók számát). Továbbá a terápia előrehaladtával elég erőssé válsz arra, hogy a terapeuta segítségével könnyebben birkózz meg a múlt kellemetlen tapasztalataival.

2, „Nem beszélek kívülállókkal a problémákról”

Sokunknak azt mondták a szüleink, hogy a problémákat a családon belül oldjuk meg és másokkal ne beszéljük meg. Azonban – mi van akkor, ha a probléma a családon belül van vagy nincsenek olyan családtagok, akikkel úgy érezhetjük, hogy megvitathatjuk a problémát?

De, ha vannak is olyan családtagok, akikkel beszélhetünk, az ilyen megbeszélések meggyökeresedett nézőpontokat eredményezhetnek és családi szakadást is okozhatnak.

A hipnoterapeuták pártatlanok és objektívek, arra képzik ki őket, hogy segítsenek megtalálni, mit szeretnénk tenni egy adott helyzetben. Egy helyzettel kapcsolatban javasolhatnak néhány lehetséges alternatívát, de mindig a Kliens az, aki a végső intézkedésről dönt.

3, A változástól való félelem

Sajnos általános jelenség a változástól való félelem és van amikor ijesztő is lehet a változás. Sokan szívesebben élnek az ismert (tökéletlen) helyzettel. Pl.: amikor szorongást éreznek, fóbiás reakciókat tapasztalnak, boldogtalan kapcsolatban maradnak, ahelyett, hogy kapcsolataik és gondolkodásmódjuk megváltoztatásával dolgoznának.

Egy jó hipnoterapeuta segít abban, hogy kidolgozd, azt amit szeretnél és segít egy változási tervet – ütemtervet – készíteni, hogy eljuss az életben oda, ahol lenni szeretnél. Szükség esetén támogat, ösztönöz és segít a kihívást elérni.

Heraclitus görög filozófus azt mondta: A változás az állandó az életben.

A ahogy az idézett mondja a változás bizony bekövetkezik, függetlenül attól, hogy azt választjuk-e vagy sem. De, ha átvesszük a változás irányítását, segíthetünk magunknak abban, hogy az a számunkra pozitív változás legyen.

Vajon kész vagy-e elfogadni azt a tényt, hogy van esélyed arra, hogy:

 • magabiztosabbnak;
 • kevésbé szomorúnak és szorongónak érezd magad;
 • jobban irányíts az életed?

4, Aggódás a költségek és az időtartam miatt

Sokan aggódnak a hipnoterápia költségei miatt, mert úgy érzik, hogy az drága és/vagy hosszú időbe fog telni még eredményt érnek el.

Ez a két tényező (költség és idő) összekapcsolódik, de általánosságban a legtöbb esetben a hipnoterápia rövidebb, mint más terápiák.

Természetesen a hipnoterapeutáknak is el kell tartaniuk magukat, ugyanakkor a hipnoterápia sokkal megfizethetőbb, mint azt sokan gondolják.

A legtöbb terápiás foglalkozás legalább egy órás és az ügyfeleknek egy-két hetente egy-egy ülésük lehet. Ez vajon valóban sok idő?

Egy héten 168 óránk van (kéthetenként 336 óránk). Ebből egy-két óra nem túl sok!

Szinte biztos, hogy több hipnoterápiás foglalkozásra lesz szükség a teljes eredmény eléréséhez. A hipnoterápia általában 6 munkamenetet igényel a teljes eredmény eléréséhez (néha több, néha kevesebb). Azonban fontos, hogy minden munkamenet után pozitív változást kell észrevenni.

Legyél tisztában az „egyszeri kúra” fényes vonzerejével és vedd figyelembe azt is, hogy ha egy probléma kialakulása évekig tartott, akkor annak a teljes megoldása valószínűleg több mint egy órát fog igénybe venni.

A potenciális kliensek azt is gondolhatják, hogy a hipnoterápiát hónapokon keresztül kell folytatni, azonban ez nem feltétlenül igaz a hipnoterápiára. Dr. Alfred A. Barrios felmérést végzett és felfedezte, hogy:

 • 93% -os a gyógyulási arány átlagosan 6 hipnoterápia után
 • 72% -os a gyógyulási arány átlagosan 22 viselkedésterápia után
 • 38% -os a gyógyulási arány átlagosan 600 pszichoanalízis után

Tehát – ez a tanulmány azt mutatja, hogy a vizsgált terápiák közül a hipnoterápia volt a leggyorsabb (6 alkalom a 22 és 600 alkalomhoz képest), és a legtöbb ember számára is a hipnoterápia volt az, ami a leghatékonyabban működött (93%, szemben a 72% -kal és 38% -kal). Ennek értelmezésekor ne feledd, hogy ez egy 1970-es tanulmány, tehát azóta a különböző terápiák gyakorlata változott.

5, Múltbeli rossz tapasztalat

Sok potenciális ügyfél utasítja el a terápiát a korábban szerzett rossz tapasztalata miatt. De a terapeuták mind különböznek egymástól (végül is emberek!), és többféle terápiás megközelítés is létezik, még a hipnoterápián belül is (transzformációs, regresszió stb.).

Az, hogy a múltban elégtelen tapasztalatunk volt egy adott terapeutával, még nem jelenti azt, hogy ugyanazt fogjuk megtapasztalni egy másik terapeutával is.

Sok terapeuta ingyenes telefonbeszélgetést kínál, ahol az ügyfelek ellenőrizhetik, hogy jól tudnak-e dolgozni az illetővel. Én magam rövidebb kérdéseket térítésmentesen válaszolok meg telefonon vagy emailben és díjazásért félórás előbeszélgetést kínálok.

6, Megbélyegezve érzed magad, ha terápiát veszel igénybe

Sajnos a terápiás segítség kérés felé még mindig van némi megbélyegzés. Érdemes tudni, hogy aki terápián keresztüli segítséget vesz igénybe az nem jelenti azt, hogy mentális betegségben szenved.

Jó hír, hogy a hipnoterápiás segítségnyújtás egyre elismertebbé válik, aminek több oka is van.

Hatékonysága tudományosan is bizonyított és egyre több híres ember (énekesek, zenészek, politikusok, sportemberek) veszi igénybe.

Érdemes tudni azt is, hogy sok hipnterapeuta saját terápiájához fordul, hogy megoldja saját személyes problémáit. Teszi ezt azért mert tudja, hogy az mennyire hasznos egy világos jövőkép kialakításában.

7, Gyengeség a segítség kérés

Ez egy újabb megbélyegzés, ami szerencsére csökken. A segítségkérés nem a gyengeség jele. A sürgősségi dolgozóknak (orvosoknak, nővéreknek, tűzoltóknak, mentősöknek stb.) terápiát kínálnak a munkájukkal kapcsolatos stressz leküzdésére, ami egyre inkább elfogadottá válik a traumatikus események kezelésére.

Erős emberek is kérhetnek segítséget!

8, “A gyógyszeres kezelés gyorsabban fog működni”

Ha gyógyszert írtak fel Neked, akkor folytasd annak szedését az orvosod felügyelete mellett.

A gyógyszerek azonban nem egyformán hatnak minden ember számára és néha egy ideig szedni kell őket, mielőtt a hatás megjelenik. A gyógyszereknek mellékhatásai is lehetnek, például fejfájás, súlygyarapodás vagy szexuális diszfunkció.

Ehhez képest egy a hipnoterápiáról 2018-ban készült tanulmány megállapította, hogy a hipnoterápiának nincsenek nem kívánatos mellékhatásai. Ugyanakkor a hipnoterápia arra is képzi az ügyfeleket, hogy jobban tudják ellenőrizni azt, hogy a különböző helyzetekben hogyan gondolkodjanak, érezzenek és viselkedjenek.

Ami így több választási lehetőséget kínál, ha úgy tetszik több „eszköz” az eszköztárban.  A kliensek az új képességeikre támaszkodnak s nem a rendszeresen szedett gyógyszerekre.

Ha egy ügyfél gyógyszert szed, arra biztatom őket, hogy folytassák azt, miközben azon dolgozunk, hogy képességeket és készségeket kapjanak az élet élvezéséhez. Majd amikor arra készen állnak, megbeszélhetik a gyógyszerük csökkentését az orvosuk felügyelete mellett.

A hipnoterapeutával kialakított kapcsolat lehetővé teheti az állandó változás jobb végbemenetelét.

9, “Magam is meg tudom oldani”

Ha magunk is meg tudjuk oldani, akkor miért áll még mindig fenn a probléma?

Bármilyen módszert is alkalmazunk a probléma kezelésére vagy „megoldására”, az valószínűleg nem működik. Lehetséges, hogy olyan módszereket alkalmazunk, amelyek fiatalabb korunkban működtek, de már nem működnek.

Lehet, hogy az interneten keresünk válaszokat. Az internet nagyszerű információforrás lehet, de nem mindig könnyű megtudni, hogy ki írta az információt és, hogy megbízható forrásból származik. Bárki létrehozhat egy hivatalos hangzású weboldalt, de fogalmuk sincs arról, hogy miről beszélnek.

10, “Miért kellene fizetnem valakinek, hogy meghallgasson – vannak barátaim”

A barátok nagyszerű tanácsokat tudnak adni és sokunk problémáját oldotta már meg egy hosszú baráti beszélgetés!

Azonban a kapcsolatokkal kapcsolatos problémák – , ahol a barátaink ismernek minket és az érintetteket is, – feldolgozása előnyösebb lehet egy kívülálló szakember segítségével.

Barátaink ismerik a pozitív vonásainkat is és ezáltal képesek lehetnek arra, hogy nagyobb önbizalmat nyújtsanak nekünk. Ugyanakkor sajnos nem objektívek és akár arra ösztönözhetnek minket arra is, hogy tegyünk meg valamit, ami nem a mi érdekünk – csak azért, mert támogatni akarnak minket. És az is lehet, hogy belefáradnak a kérdés további megvitatásába, mert nem gondolják azt, hogy hallgatunk rájuk.

Ez azt eredményezheti, hogy nyomást érezhetünk arra, hogy tegyünk valamit a jobb megítélésük érdekében. Néhány „barát” arról is pletykálhat, amit mondtunk nekik, ezáltal további kapcsolati problémákat okoznak.

Ezzel szemben a hipnoterapeuta objektív és javasolhat cselekvési irányt, de hagyja, hogy az ügyfél hozza meg a végső döntést. A terapeuták felkészültek arra, hogy ugyanazt a kérdést, (ha az lassan oldódik,) többször is megvitassák. És természetesen a terapeuták etikailag kötelesek a titoktartásra is, bár ez alól van jogszabályi és józan ész kivétel –  valaki veszélyben van -, ezentúl minden esetben bizalmasan kezelik a jegyzeteiket (és bármit, amit elmondunk nekik).

Következtetés:

Összességében érdemes figyelembe venni, hogy a hipnoterápia egy gyors terápia, amiben a Kliens aktív résztvevő.

A hipnoterápia célja az, hogy az ügyfél elérje, hogy:

 • az általa meghatározott helyzetekben másképp cselekedjen;
 • felismerje, hogy nincs szüksége olyan anyagra amelytől függött;
 • meg tudja változtatni a szokásait, stb.

A hipnoterapeutának képesnek kell lennie arra, hogy megtervezze a terápia tárgyát és megegyezzen az ügyféllel abban a pontban is, amikor a terápia leáll, ami például lehet, akkor, amikor:

 • már magabiztosnak érzi magát egy munkahelyi előadás megtartására;
 • már abbahagyta a dohányzást;
 • már egész éjjel aludt;
 • már annak ellenére, hogy stresszes események történtek vele mégis kipihente magát.