Van jogszabály ami korlátozza a hipnózist?


Magyarországon nincs szabályozva, hogy ki foglalkozhat hipnózissal és hipnoterápiás kezeléssel ezért azt bárki végezheti.

Magyarországon nincs hivatalos szabályozó testület vagy kötelező oktatási forma vagy jogszabály a hipnoterápiára oktatására vonatkozóan ezért azt csak különböző versenytárs szervezetek saját “szabványokra, szabályokra” hivatkozva folytatják.
Ezen szervezetek és egyének között vannak akik áll híreket terjesztve homályos jogi utálásokkal azt a látszatot keltik, hogy csak Ők jogosultak végezni hipnózist vagy hipnoterápiás kezeléseket, vagy ezek oktatását. Azt is terjesztik, hogy a hipnózis egy veszélyes folyamat ezért csak Ők végezhetik. Ez mind hamis állítás! Egyesek igyekeznek kisajátítani, korlátozni a hipnózissal való foglalkozást, miközben maga a hipnózis egy természetes állapot, ilyenformán annak alkalmazása ami természetes az természetesen természetes!

Ide kattintva olvashatja a Hipnózis Érdekvédelmi Egyesület állásfoglalását a hipnózis, hipnoterápia magyarországi végzéséről, oktatásáról, jogi helyzetéről

Ön nehéz helyzetben van mikor hipnoterapeutát keres.


Érdemes megnéznie, milyen és hány órás hipnoterápiás képzést sajátított el a hipnotizőr/hipnoterapeuta. A milyen alatt utalok arra, hogy tantermi/gyakorlati vagy csak elméleti képzésben vett részt. Milyen szervezetnél végezte a képzést, mit tüntet fel ellenőrizhető módon, kik voltak az oktatói az oktatók gyakorolják-e saját maguk is a hipnoterápiát. A képző intézmények között előfordul, hogy 40-50 órás hipnoterápiás képzéssel ígéretes terápiás kompetenciát hirdetnek. Ez azt jelenti, hogy elsősorban elméletet tanítanak, könyvekből vagy egy tanfolyamból amelyen részt vettek, kiterjedt terápiás és oktatói tapasztalat helyett.


Szakirányú végzettségeimet a Rólam menüpont alatt vagy ide kattintva tekintheti meg.

Az Egyesült Államokon kívül működő az American Ciuncil of Hipnotist Examiners (ACHE) által elismert hipnoterápiát képző intézmények listája ezen oldal alján található linkre kattintva tekinthető meg.


Hogy működik és mire használható a hipnoterápia?


A hipnoterápia dinamikus megközelítést nyújt a pszichológiai problémák gyökereinek megértésében és gyógyításában, változásokat hoz a mentális folyamatokban és magatartásokban. A hipnózis szakképzett kézben lehetővé teszi az egyén számára, hogy az elme erejével a test természetes gyógyító mechanizmusait segítse. Hipnózissal gyakorlatilag az emberi tevékenység bármely területén lehet javítani. A hipnózist, hipnoterápiát úgy írják le, mint az emberiség számára leghatékonyabb módszert, amely feltárja és felhasználja az elme mélységes potenciálját a terápiás változásokhoz és a személyes fejlődéshez. Számos klinikai és kísérleti eredmény létezik, amely bizonyítja a hipnotikus eljárások hatékonyságát. Ennek az ősi művészetnek a hatékonyságát hosszú távon sokféle bizonyíték támasztja alá, beleértve a dokumentált nyugati orvosi és pszichológiai esettanulmányokat is.

A hipnoterápiát a nagyközönség és a szakemberek is egyre inkább tekintik a pszichológiai és viselkedési problémák széles skálájának és a különböző pszichoszomatikus egészségügyi problémák hatékony kezelési eszközének. A hipnoterápiára nagy igény van olyan területeken, mint a stresszkezelés, a személyes fejlődés és számos területen a teljesítmény javítására, beleértve a sportot, az oktatást és az üzletet. Az emberi történelemben sok nagyszerű előadó a tudatalatti erőforrásait aktivizáló a hipnózis és a hipnotikus jellegű eljárások igénybevételének köszönhetően érte el sikerességét.


Biztonságos a hipnózis?


A hipnózis természetes állapot és mint ilyen lényegében biztonságos, továbbá számos ortodox klinikai módszerhez képest rendkívül kockázatmentes. A hipnózis kockázatainak értékelése orvosi és pszichológiai bizottságok által arra a következtetésre jutott, hogy a hipnózis lényegében biztonságos és előnyös eljárás nem hordoz nagyobb kockázatot, mint az egyéb pszichológiai terápiás módszerek.
Az Egyesült Államokon kívül működő az American Ciuncil of Hipnotist Examiners (ACHE) által elismert hipnoterápiát képző intézmények listája  itt tekinthető meg
http://hypnotistexaminers.org/approved-schools/hypnotherapy-training-schools-outside-the-united-states/