Hipnoterápia a pandémia utáni szorongás kezelésére

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a COVID-19 világjárványnak messzemenő hatásai voltak/vannak a mentális egészségre.

Több embernél is kialakult a szorongás valamilyen formája. Sőt a már meglévő problémákkal küzdők azt tapasztalták, hogy a vírus súlyosbította a helyzetüket, így szorongásuk még súlyosabbá vált.

Jelentések arról számolnak be, hogy a lakosság valamint a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók széles körében terjedt el a pszichés szorongás, depresszió, PTSD és az öngyilkossági gondolatok is szaporodtak.

És úgy tűnik, hogy ez folytatódni is fog, mivel a vírus visszatérésétől való félelem állandóan jelen van.

Szerencsére a “szorongás hipnoterápiája” az egyik legegyszerűbb és legsikeresebb módszer a szorongás kezelésére.

Ez azért fontos, mert a világjárvány utáni világ tele van a szorongással kapcsolatos kihívásokkal.

A szorongásos betegségek számának növekedése a pandémia után

Amint a koronavírus veszélye enyhült, nyilvánvalóvá vált, hogy a dolgok már soha többé nem lehetnek olyanok, mint előtte voltak.

Azoknak, akik már korábban is szorongással küzdöttek nagy a valószínűsége annak, hogy a szorongási szintjük most még magasabb.

Aminek nagy része a járvány által létrehozott egyedi forgatókönyvnek köszönhető:

 • El kellett szigetelődni a barátoktól, a családtól, a kollégáktól és a segítőktől.
 • Nem lehetett többé élvezni azoknak az embereknek a kapcsolatát és társaságát, akiket szeretett vagy akikre támaszkodott.
 • Rádásul ebben az állapotban az emberek sebezhetőbbnek és magányosabbnak érezték magukat, mivel abban a tudadban voltak, hogy semmit sem tehetnek a helyzet enyhítésére.

Ugyanakkor, amikor végre újra emberek közé lehet menni, akkor a visszatérés nem csak kihívás, de frusztráló is lehet, ami egyfajta szociális szorongást eredményezhet.

pl.: A “karantén szorongás”, akkor fordul elő, ha valaki az erőszakos elszigeteltség miatt elveszíti a minden napi rutinját.

A szorongással küzdők számára a rutinok létfontosságúak, azért mert segítenek nekik megbirkózni az életük különböző területein lévő kihívásaikkal, beleértve a munkát, az otthoni és a társasági kapcsolatokat. Ugyanakkor azoknál, akiknél fokozódott a szorongás a járvány alatt, amikor visszatérnek a rutinjukhoz az jó eséllyel csak egy újabb szorongásos réteget ad hozzá a már meglévőhöz.

Az egyik cikk arról számol be, hogy a világjárvány utáni szorongással küzdő emberek könnyen elfáradnak és hiányzik belőlük az az energia, amivel korábban rendelkeztek. Az olyan egyszerű feladatok, mint a munkába járás vagy a barátokkal való kirándulás gyakran kimerültséghez és/vagy fáradtsághoz vezetnek.

A járvány egy másik mellékterméke az, hogy mindent megkérdőjelezhet. Ezért elkezdi feltenni magának a kérdést: el kell-e mennie egy társasági eseményre, meg kell-e ölelnie a barátait vagy kezet foghat-e az emberekkel? Folytassa-e az oltást? Szüksége van-e a távolságtartásra, amikor tömegben van? Érdemes-e maszkot viselni pl.: vásárlás közben?

A világjárvány utáni szorongás önelszigetelődéshez vezethet: félhet elhagyni az otthonát, esetleg attól tart, hogy elkap valamit.

Ráadásul a járvány idején sokan elvesztették állásukat, aminek a következményeként akár szembesülhettek a megélhetésük bizonytalanságával is. A szorongásos betegeknél a bevételkiesés és az azt követő munkakeresési küzdelem valószínűsíti, hogy fokozott depressziós rohamokat fognak tapasztalni, ami esetleg önpusztító viselkedéshez vezethet.

A hipnoterápia lehetőségei a szorongás kezelésében

A hipnoterápia rendkívül sikeres múltra tekint vissza a szorongás kezelésében, amihez a hipnózist használja terápiás eszközként.

Segít megbirkózni a szorongás különböző aspektusaival, amiket a saját feltételei szerint kezelhet, beleértve, de nem kizárólagosan a következőket:

 • Félelem – ez lehet a vírus elkapásától való félelem, a betegségtől való félelem, a munkahely vagy a jövedelem elvesztésének félelme és így tovább.
 • Depresszió – ez gyakran a kiszolgáltatottság és a kilátástalanság érzésének következménye. Egyedül érzi magát és úgy érzi, hogy nem tehet ellene semmit.
 • Pánik – könnyű pánikba esni, ha olyan helyzetbe kerül, amelyet nem tud irányítani vagy amelyből úgy gondolja, hogy nem tud kiszabadulni.
 • Frusztráció – senki sem akar szorongást érezni, de minél tovább tart, annál frusztrálóbbá válik, ami csak arra szolgál, hogy a szorongása még rosszabb legyen.

A szorongásról azt érdemes tudni, hogy az a mindennapi élet normális része. Az enyhe szorongás bizonyos helyzetekben előnyös lehet. Figyelmeztethet bennünket a veszélyekre és segíthet felkészülni és odafigyelni.

Aggódhat amiatt, hogy időben el kell érnie a vonatot, vagy ha olyan területen sétál keresztül, amelyet nem ismer.

Ez a fajta szorongás időnként előfordul pl.: amikor a teste figyelmezteti a veszélyre. Szíve egy kicsit hevesebben ver, érzékszervei felfokoztak és minden apró dolognak tudatában van.

De képzelje csak el, milyen érzés lenne, ha állandóan és nagyobb intenzitással tapasztalná ezeket az érzéseket.

A szorongásos zavarok megértése, meghatározás és típusok

A psychiatry.org webhelyen található cikk elmagyarázza, hogy a szorongás egy „jövőbeli aggodalomra való várakozás”, ami miatt az izmok megfeszülnek és, ha lehet, akkor el akarja kerülni a lehetséges helyzetet.

A szorongásos zavarok a mentális zavarok leggyakoribb típusai, amelyek a felnőttek közel egyharmadát érintik.

A szorongásos zavarokkal küzdő emberek még a hétköznapi helyzetekben is intenzív és tartós aggodalom és félelemérzetet tapasztalnak.

A probléma az, hogy ezek az érzések megakadályozzák a mindennapi normális életet.

A túl sokáig elhúzódó szorongásos érzés teljes pánikrohamhoz vezethet, ami remegést, hányingert, tájékozódási zavart, szabálytalan szívverést, izzadást, szédülést és légszomjat okozhat.

A pánikroham olyan érzést kelthet, mintha szívrohamot kapna, ami akár 5 perctől fél óráig is eltarthat.

A pánikrohamok annak ellenére, hogy általában nem tekinthetők veszélyesnek mégis ijesztőek lehetnek. A szorongásos zavarok egyéb típusai a következők:

 • Specifikus fóbia, amely a lakosság 8-12%-át érinti;
 • Szociális szorongás, amely a lakosság 7%-át érinti;
 • Agorafóbia, amely a tizenévesek és a felnőttek 1-3%-át érinti;
 • Generalizált szorongás, amely a lakosság 2%-át érinti;
 • Szeparációs szorongásos zavar, amely a lakosság 1-2%-át érinti.

A szorongásos zavar lehetséges jelei, amelyek közül néhány vagy mind is jelen lehet:

 • Mindig ideges vagy nyugtalan;
 • Közvetlen fenyegetés vagy veszély érzése;
 • Emelkedett szívverés;
 • Hiperventillálás;
 • Izzadás, remegés, tájékozatlanság;
 • Küzdelem a koncentrációért;
 • Alvási nehézségek;
 • Folyamatos kerülése azoknak a dolgoknak, amelyek szorongást válthatnak ki.

Hogyan segíthet a hipnoterápia a szorongás kezelésében?

Ahogy fentebb említettem a hipnoterápia hipnózist alkalmaz terápiás környezetben.Teszi ezt azért, hogy segítsen leküzdeni az olyan problémákat, mint a traumák, a rossz szokások, félelmek és fóbiák, valamint bármilyen negatív viselkedés vagy érzelem.

A hipnoterapeuta hipnotikus transzba vezet, azért, hogy hozzáférhess a tudatalatti elmédhez, majd a szuggeszció (pozitív ötlet, javaslat) erejét felhasználva lehetővé teszi, hogy megváltoztasd a gondolkodásmódod és a viselkedésed.

Ahhoz, hogy a hipnózis varázslata megvalósuljon csapatmunka szükséges, amely magába foglalja a kétirányú kommunikációt és bizalmat is. A hipnózis néhány fő alapelve:

 • Egy eseményre való gondolás(képzelgés) valósággá teheti azt;
 • A gondolataidnak megvan az az ereje, hogy beindítsák az érzékeidet;
 • Fizikailag még akkor is fejlődhetsz, ha csak gondolatban gyakorolsz;
 • Az elméd tele van értékes erőforrásokkal;
 • A pozitív hozzáállás nagymértékben megváltoztathatja az eredményt.

Ez mind szép és jó, de hogyan hat valójában a hipnoterápia a szorongás enyhítésére?

A hipnózissal kapcsolatban érdemes emlékezni arra, hogy a mély relaxáció állapotába visz, amiben kevésbé leszel szorongó és stresszes. Ha már ebben az ellazult állapotban vagy, akkor dolgozhatsz a szorongás szintjének kezelésén.

Ehhez több tucat hipnózistechnika áll rendelkezésre pl. a következők:

Érzelmes szavak

Ezek olyan szavak és kifejezések, amelyek beépített erővel bírnak és képesek serkenteni az érzékszerveidet és a képzeletedet. Ami a szorongás leküzdését illeti, olyan szavakat és kifejezéseket tartalmazhatnak, mint például: kényelmes, hűvös, teljesen stresszmentes, zavartalan, teljesen kontrollált, aggodalommentes stb.

Fantázia

A hipnoterapeuta megmozgathatja az önbizalom gondolatát. Segíthet visszaemlékezni a múltban azokra az életeseményekre, amikor magabiztosabb voltál. Esetleg azonosulhatsz valakivel, akit csodálsz, aki legyőzte a szorongásos problémákat.

Történetek

Az érzelmes szavakhoz hasonlóan a történetek is képesek fellobbantani a képzeletedet, ami egy gyors és egyszerű módja annak, hogy elérd a tudatalattid. Ezek lehetnek anekdoták, történelmi események, aktuális történetek, személyes történetek vagy bármilyen más olyan történet, amely kontextusba helyezi a szorongást.

DMK

Ez egy dinamikus mentális képalkotás. Egy olyan technika, amely egy olyan hipnotikus utazásra visz, ahol megtalálhatod azokat a szimbólumokat, amelyek segíthetnek kezelni a szorongást. A szimbólumok az aggodalom vagy a szorongás helyett valami mást adnak…, amire összpontosíthatsz.

Regresszió

Amely feltárja, hogy tanultad meg a szorongást és segít azt megérteni, átalakítani majd használhatja a fenti es/vagy más elemeket is.

A hipnoterápia azért működik, mert már megvan benned az összes erőforrás, amire szükséged van ahhoz, hogy bármit is csinálj, amit szeretnél. A hipnoterápia egyszerűen módot ad arra, hogy hozzáférj és jól hasznosítsd ezeket az erőforrásokat.

Rengeteg bizonyíték van arra, hogy a hipnoterápia milyen hatékonyan képes csökkenteni vagy megszüntetni a szorongást.

Sikertörténetek, klinsek beszámolói

Ezeket a történeteket teljes egészében elolvashatod a megadott linkek követésével, tudatában annak, hogy néhol a Kliensek neveit személyazonosságuk védelme érdekében megváltoztatták.

És vannak olyan tudományos bizonyítékok is, amelyek azt mutatják, hogy a hipnoterápia képes kontrollálni, sőt megszüntetni a szorongást.

Kutatási tanulmányok, amelyek támogatják a hipnoterápia alkalmazását szorongás kezelésére

Ebben a tanulmányban a kutatók 17 vizsgálat során azt vizsgálták, hogy a kutatásban résztvevők körében, hogyan segített a hipnózis csökkenteni a szorongást. Azt találták, hogy a kontroll csoportokhoz képest, ahol nem alkalmazták a hipnózist a hipnózist alkalmazók 79%-ban sikeresebbek a szorongás enyhítésében.

Ugyanakkor a hipnózis még hatékonyabb volt, ha más típusú technikákkal, például kognitív-viselkedés terápiával vagy pszichoterápiával kombinálták.

Ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy a járvány utáni világban továbbra is jelentős szerepet fog játszani a hipnoterápia a szorongás kezelésében.

Következtetés

A COVID-19 világjárvány váratlan esemény volt, amely felkészületlen érte a világot. Hatására a már szorongásban szenvedők helyzete súlyosabbá vált, míg mások elkezdték  megtapasztalni a szorongás hatásait.

Bár a pánikérzés némileg alábbhagyott a vírus mégis rányomta a bélyegét…., és számos pandémia utáni kihívást teremtett, különösen ami a szorongást illeti.

Szerencsére a kutatások továbbra is azt mutatják, hogy a szorongásos hipnoterápia hatékony módja a szorongásos állapot kezelésének, sőt a megszüntetésének is. Továbbá hatékonysága fokozható, ha más terápiákkal kombinálják.

A hipnózis és a hipnoterápia alkalmazásai folyamatosan fejlődnek, ahogy a különféle technikák alkalmazásának új módjai folyamatosan találkoznak, segítve az embereket a stressz és a szorongás magabiztos és kényelmes kezelésében, annak érdekében, hogy visszatérhessenek az eredeti élethez.