Tudomány a hipnózis mögött:

Áttörést jelentő tanulmányok bizonyítják, hogy a hipnózis elképesztő ereje gyógyítja a testet és az elmét.

Tegyük fel, hogy valaki megkérdezi tőled:

“Valóban működik a hipnózis, vagy csak áltudomány?”

Habozás nélkül igent mondasz neki és észre sem vetted, hogy csapdába estél.

Mert ezután: „Tehát azt mondod, hogy ez áltudomány?”

Mire te gyorsan megpróbálod tisztázni: „Nem, úgy értettem…., hanem, hogy igen, a hipnózis valóban működik”.

“Rendben és van rá tudományos bizonyítékod?”

„Öhm… nos… tulajdonképpen…” Keresel az elmédben és talán most először jut eszedbe…, hogy valójában nincs semmilyen hiteles bizonyítékod a beszélgetés folytatására. Kivéve azt, amit első kézből láttál, tapasztaltál.

Azért, hogy többé ne kerülj ilyen helyzetbe, helyetted is körültekintően  kutattunk és így találtunk olyan tanulmányokat, amik bizonyítják a hipnózis eredményességét.

Ezért javaslom, hogy azonnal vedd fel ezt az oldalt a könyvjelzők közé, mert érdemes lehet megosztanod ezt a cikket, – amikor legközelebb valaki megkérdezi: „Szóval, van bizonyítékod?” –  ahelyett, hogy magyarázkodnál.

Ajánlom, hogy rendszeresen látogass vissza erre az oldalra, mert újabb ás újabb cikkekkel frissítem!

Akkor kezdjük is, íme a tudományos tanulmányok bizonyítékai!

Hipnózis a HIV neuropátiás fájdalom kezelésére:

E tanulmány szerint „a disztális szenzoros polyneuropathia (DSP) a HIV-betegség leggyakoribb idegrendszeri szövődménye”.

Ezt a tanulmányt az American Academy of Pain Medicine megbízásából tették közzé. Az egyetlen cél az volt, hogy felfedezzék azt, hogy a hipnózis segíthet-e a HIV-DSP-ben szenvedők fájdalmában.

A vizsgálat végén az alanyok 72%-ánál javult a fájdalompontszám.

A tanulmány eredményeként nyugodtan kijelenthetjük, hogy a  hipnózis ígéretes a fájdalmas HIV-DSP kezelésében.

A teljes tanulmány itt olvasható

A hipnózis fájdalomcsökkentő és a gyorsabb sebgyógyulásra gyakorolt hatásának vizsgálata akut égési sérült gyerekeknél a gyermekgyógyászatban.

A Queenslandi Egyetem Gyermekegészségügyi Kutatóközpontja (CHRC) azt vizsgálta, hogy azoknál a gyermekeknél, akik súlyos égési sérüléseket szenvedtek, a hipnoterápia csökkenti-e a fájdalmat, a szorongást és a stresszt miközben kötést cseréltek rajtuk.

Ez egy randomizált, kontrollos vizsgálat volt a Lady Cilento Gyermekkórházban. A vizsgálat résztvevőit véletlenszerűen két csoportba sorolták. Az első csoport hipnoterápiás kezelést kapott. A második csoport pedig a szokásos ellátásban részesült. A teljes vizsgálat során mérések végeztek, amely mérések a fájdalmat, a szorongást, a stresszt és a sebgyógyulás sebességét tartalmazták.

A hipnoterápiás csoportba tartozó betegeknek a fájdalom szintje 70%-kal még a szorongás szintje 67%-kal volt alacsonyabb, mint a standard ellátásban részesülteknek.

Mire a harmadik kötés- és kötszercsere is megtörtént a hipnoterápiás csoportban a fájdalom szintje 90%-kal a szorongás szintje 84%-kal csökkent.

A teljes tanulmány az alábbi két linken is olvasható:

https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-016-1346-9

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4850700/

A hipnózis hatékonysága, tolerálhatósága és biztonságossága felnőttkori irritábilis bélszindrómában: szisztematikus áttekintés és metaanalízis

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy gyakori rendellenesség, amely a vastagbelet érinti. Gyakran előfordul, hogy az IBS görcsöket, hasi fájdalmat, puffadást, gázokat, hasmenést és székrekedést okoz.

Ez a tanulmány randomizált, kontrollált vizsgálatok metaanalízise. A metaanalízis több tanulmányból származó adatok kombinálására szolgáló statisztikai eljárás.

A kutatók ideális esetben arra törekednek, hogy a kezelési hatás (vagy a hatás nagysága) vizsgálata az egyik vizsgálatról a másikra következetes legyen.

A metaanalízis mintaszáma 464 beteg. Ezt a 464 beteget nyolc randomizált, kontrollos vizsgálatból vették fel.

Ez a metaanalízis nem csak azt bizonyította be, hogy a hipnózis biztonságos hanem azt is, hogy az IBS-ben szenvedő betegek 54%-ánál hosszú távú enyhülést nyújt.

A teljes tanulmányt itt olvasható

Önhipnózis és fájdalomcsillapítás a szülés során

Az önhipnózis egyik legnépszerűbb alkalmazása a fájdalomcsillapítás.

Az önhipnózis népszerűvé vált a szülés közbeni fájdalom kezelésének eszközeként is. Erre a speciális területre – a hipnoszülést – találtak ki, ami által a hipnózist a szülési fájdalom kezelésének egyik leghatékonyabb módszereként használják.  

Ez a tanulmány egy tematikus hálózatelemzés. A tematikus elemzés a kvalitatív kutatás egyik leggyakoribb elemzési formája.

A kutatók 343 nő közül véletlenszerűen választották ki azt a 48 nőt, akik részt vettek az intervenciós csoportban.

Az adatok az önhipnózis pozitív tapasztalatait tárták fel, amelyek a nyugalom, a magabiztosság és az elhatalmasodás érzését váltották ki.

A résztvevők arra a következtetésre jutottak, hogy az önhipnózis jelentős pozitív hatást gyakorolt ​​a szülésükre.

Egy másik tanulmányban 1222 olyan nő vett részt, akik még soha nem voltak terhesek.

A résztvevőket 3 csoportra osztották:

  • egy csoport, ahol a résztvevőknek önhipnózis technikákat tanítottak,
  • a második csoportban relaxációs technikákat tanítottak
  • a harmadik csoport, ahol a nők a szokásos ellátásban részesültek.

Eredmény: Az önhipnózisos csoport jobban kezelte a fájdalmat és több pozitív élményt kapott a szülés során, mint a relaxációs csoport és a szokásos ellátásban részesültek csoportja.

Az agyi aktivitás funkcionális változásai a fogfóbiában szenvedő betegeknél hipnózis alatt és után

Ez egy igazán úttörő tanulmány. Ez az első olyan tanulmány, amely a fogászati ​​fóbiákkal küzdő embereknél vizsgálja a hipnózisnak az agy különböző területeire gyakorolt hatásait. A vizsgálták agy különböző területeit a hipnózis előtt és után.

Noha ez egy viszonylag kis mintavétel mégis egy lökés lehet a helyes irányba. A vizsgálatba bevont 24 ember közül 12 volt fogfóbiás a másik 12 pedig a kontrollcsoport.

Ez a tanulmány szemlélteti, hogy a szorongást kiváltó ingerek a hipnózis alkalmazásával csökkenthetők.

Az fMRI (funkcionális mágneses rezonancia képalkotás) segítségével az agy különböző félelemstruktúráit vizsgálták az eredmények meglepőek voltak. A hipnózis jelentős változásokat mutatott ki az agyi félelemközpontokban.

A vizsgálat magában foglalja a tényleges fogászati ​​műtétet és az érzéstelenítést.

A tanulmány következtetései azt mutatják, hogy a fogászati fóbiás betegeknél a hipnózis hatékony módszer a félelem agyi áramköri struktúrák reakcióinak gátlására.

A teljes tanulmány itt olvasható.

Utoljára frissítve: 2023.12.29.

Szerkesztette: Pintér László hipnoterapeuta