A hipnoterápia hatékony megoldás lehet a hiperaktív zavarra!

Hogyan működik ADHD?  A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD vagy ADD)  jellemzően inkább gyerekkorban van jelen, de néha előfordul, hogy az egész felnőttkorban is kitart. Bár nincs pontos egyetértés a diagnosztizálásban, a közös az, hogy a koncentrálásban baj van és rendszeresen kitör az impulzív (hirtelen, meggondolás nélkül cselekszik) viselkedés.

Az ADHD oka ismeretlen, de a viselkedési forma meglehetősen könnyen azonosítható. Amellett, hogy gondot okoz a koncentrálás és az impulzív cselekvés, az ADHD-s személy jellemzően hiperaktív, szervezetlen, gyakran babrál és fészkelődik, ha egy helyben kell maradnia. Az akinek a tünete a figyelemhiányra összpontosul azt ADD-nek hívják, ez sokkal enyhébb, mint az ADHD.

A szülők elég hamar észreveszik a különböző tüneteket, de a problémát mégis az iskola fogja diagnosztizálni, mert maga az osztályterem lesz a diagnoszta, itt minden zavar élesen kibontakozik. Néhány iskola felkészült már és rendelkezik speciális osztályokkal, egyaránt vannak kezelési programjaik a gyermekek és szülök számára. Ezektől függetlenül van még néhány dolog, amit tehetsz azért, hogy segítsd a javulást gyermeked viselkedésében és gondolkodási folyamataiban.

A kezelés otthon kezdődik!

Az ADHD/ADD megváltoztatása veled a szülővel kezdődik, az otthoni szokások kialakításával. A gyereknek a legjobb, ha a mindennapokban a következetes elvárás és strukturált menetrend van jelen. Ez azért fontos, mert a következetes struktúrák és elvárások határokat adnak a gyermeknek, amik segítik az elvárt viselkedésminta kialakítását.

Az ADHD/ADD (hiperaktív zavar) kezelésénél a táplálkozás is fontos tényező.

Azt találták, hogy ha az étrendből eltávolítják a finomított cukrot, a koffeint, a mesterséges színező és ízfokozó anyagokat, az pozitívan segít. Érdemes nem is késlekedni vele, tehát távolítsátok el a gyerek és a saját étrendetekből is.

Tanácsot adni könnyű, de azt sokszor rendkívül nehéznek tűnik betartani. A szülő feladata sosem könnyű, és ezt a feladatot egy vagy több figyelemzavaros hiperaktív gyermek nevelése még inkább nehezíti. Ezért egyaránt ajánlott a kezelés a szülők és gyermek számára is, hiszen egyaránt segíteni kell mindenkinek aki együtt él ezzel a problémával és a probléma megoldása egy közös munka eredménye.

Hogyan segíthet a hipnoterápia ADHD / ADD feloldásában?

A hipnoterápia technikai egyaránt segít megtanulni a felnőttnek és gyermeknek, hogyan kell újra tanulni a viselkedést. A legtöbb iskola, úgy áll ehhez a problémához, mint egy tanulási nehézséghez vagy még inkább jellemző, hogy egy oktatási nehézségnek tekinti. Miért? Mert amikor megnézi a gyermek viselkedését “betegként” tekint rá és “megcímkézi” ezzel megnehezíti a magatartási minta újra tanulását.

Úgy kezdjük, hogy felmérjük, hogy a gyermek mikor és hogyan képes koncentrálni! Vajon egy videó vagy egy játék, vagy egy számítógépes játék köti le a figyelmét és vajon meddig? Vagy hosszabb időt tud eltölteni rajzolással, vagy egy színezőképpel? Ha már sikerült azonosítani mi az ami jobban leköti a figyelmét, akkor ugyanezt a készséget, elkezdhetjük átültetni más helyzetekbe is. Ez egy olyan belső erőforrás ami egy eseményre már működik, ezért azt kiterjesztve hozzáférhetővé válik nagyobb mennyiségben.

Mennyi találkozóra lehet szükség?

Az idő szinte teljes egészében függ attól, hogy a család mennyire képes megszervezni az életét otthon és hogy módosítja a gyermek étrendjét és táplálkozását. Minél inkább képes arra, hogy a szükséges változtatásokat létrehozza, annál gyorsabban vehető észre a hipnoterápiás alkalmak között létrejövő pozitív változás. A következetesség erősen lerövidíti a találkozások számát, ideális esetben 4-6 alkalom elegendő a radikális változás eléréséhez.

Az élet ADHD/ADD -val szülő és gyermek számára egyaránt nagy kihívást jelent, de van megoldás, könnyebbé teheted, állítsd a hipnoterápia korszerű technikáit a szolgálatodba és kapd vissza az életed még ma!